Scopie knie meniscus

De stabiliteit van het kniegewricht wordt verzorgd door de botten, spieren, menisci, binnen- en buitenband en de voorste en achterste kruisband. De binnen- en buitenmeniscus functioneren hiernaast als schokdempers om het kraakbeen te beschermen.

Typen meniscus scheuren

Een scheur in de meniscus ontstaat meestal door een verzwikking (draaibeweging) van de knie. Als de meniscus versleten is kan een minimaal trauma al tot een scheur leiden. Een gescheurde meniscus kan pijn, zwelling, het gevoel van instabiliteit en/of blokkeren veroorzaken.

Er bestaan verschillende typen meniscusscheuren en in het algemeen helen deze niet vanzelf. Slechts in enkele gevallen is een gescheurde meniscus hechtbaar. In het algemeen wordt daarom het gescheurde deel van de meniscus verwijderd. Er wordt zo min mogelijk van de meniscus verwijderd om de kans op versnelde slijtage in de toekomst te minimaliseren. Het doel van de operatie is om bovenstaande klachten weg te nemen.

Operatie (Partiële) meniscectomie/meniscushechting) 

Er worden 2 sneetjes van ongeveer 1 cm aan de voorzijde van de knie gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in de knie gebracht, die aangesloten is op een camera. De binnenkant van de knie wordt in zijn geheel bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Instrumentarium wordt ingebracht waarmee het gescheurde deel van de meniscus wordt verwijderd danwel gehecht. Als er beschadigd kraakbeen aanwezig is wordt dit, indien

noodzakelijk “glad gemaakt”. De wondjes worden gesloten met hechtpleisters en er wordt een drukkend verband aangelegd.

De orthopeden van BeterGezond staan voor u klaar in Nederland en in de Algarve

Klik hier voor het aanvragen van informatie of het aanvragen van een behandeling.