Facelift operatie

Stap 1: het eerste consult

Tijdens het eerste consult met de plastisch chirurg, Frank Niessen,  worden uw wensen besproken en onderzoeken we uw algehele gezondheid. Deze afspraak kan plaatsvinden in Nederland (Amsterdam) of Portugal (Alvor, Algarve). Uw gezondheid wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

  • Uw medicijngebruik
  • Uw allergieën zover die bekend zijn
  • Uw algemene gezondheidstoestand
  • Uw alcohol- en drugsgebruik
  • Eerdere operatie rondom uw gelaat

Er zal worden bepaald of de arts met de behandeling kan voldoen aan deze wensen. Ook zal u uitvoerig worden geïnformeerd over de procedure, operatie, nazorg en eventuele complicaties. Ook zal er ruimte zijn voor vragen.

Stap 2: de ingreep
Een facelift is een uitgebreide operatie die ongeveer drie uur in beslag neemt. De operatie vindt plaats onder lichte narcose gecombineerd met een plaatselijke verdoving. We maken een huidsnede in het behaarde gebied van de slaap, voor en achter het oor. Dit betekent dat er een zichtbaar litteken ontstaat voor het oor, maar dit geneest over het algemeen fraai en is na enige tijd nog nauwelijks zichtbaar. Het litteken achter het oor en de littekens in het behaarde gebied zijn door de plaats niet zichtbaar. Na de ingreep plaatst uw behandelend arts drains in de wond zodat bloed en weefselvocht wordt afgezogen. U krijgt een dik verband om uw hoofd en blijft één nacht in het ziekenhuis in Portugal. De volgende ochtend verdwijnen we de drains en verschonen we het verband. Hierna kunt u onder begeleiding naar uw hotel in de Algarve, Portugal.

Stap 3: de nazorg
Na de operatie is het belangrijk om gedurende twee weken rust te houden. Uw gezicht kan gezwollen zijn en oneffenheden vertonen. Dit zal geleidelijk aan wegtrekken. Na ongeveer een week komt u voor controle op het spreekuur. Tot die tijd dient u rust te houden.
De tweede dag na de ingreep mag u douchen en uw haar uitspoelen met lauw water.
In sommige gevallen krijgt u een gezichtsband om die u minimaal een week dient te dragen.
Het is raadzaam om de eerste drie maanden na de ingreep uw gelaat niet bloot te stellen aan de zon/zonnebank en sauna.
Belangrijk om te weten:
De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven niet te worden verwijderd.
De onderhuidse hechtingen blijven enige tijd voelbaar als verdikkingen onder de huid voor de oren.
Als pijnstiller kunt u paracetamol gebruiken. Vermijd het gebruik van aspirines.

Voorbereiding voor een facelift
Voordat u een facelift ondergaat, is het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten en welke voorbereidingen u kunt treffen om na de operatie zo snel mogelijk te herstellen.
Na de ingreep blijft u een nacht in het ziekenhuis in Portugal. Houdt er rekening mee dat u de volgende dag wordt opgehaald omdat u niet zelf mag autorijden.
Stop in overleg met de plastisch chirurg minstens een week voor de ingreep met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.
Breng uw lichaam in optimale gezondheid door te stoppen met roken en alcohol drinken. Dit kan namelijk het herstelproces negatief beïnvloeden.
Start twee weken voor de operatie met het innemen van Arnica D6 druppels om zwellingen en bloeduitstortingen te verminderen.
Gebruik elke dag vitamine C 1000 mg om uw lichaam gezond te houden.
Nuttig twee weken voor de operatie geen koffie, thee en pepermunt.
Het is van belang dat uw huid in optimale conditie is.

Frank Niessen van Mittsu Institute Algarve werkt samen met huidtherapeuten.
Gebruik de dag voor de ingreep geen cosmetica en was uw haar met milde shampoo.

Is een facelift iets voor mij?
Er bestaan veel misverstanden over een facelift. Zo wordt er vaak gesproken over een onnatuurlijk maskereffect. Daarnaast wordt er ten onrechte gedacht dat door de facelift een gezicht totaal verandert omdat de karakteristieke gelaatstrekken zouden vervagen. Het tegengestelde is waar. Met een facelift proberen we het mooiste uit uw gezicht te halen, waarbij we zoveel mogelijk uw natuurlijke uitstraling willen behouden. De verandering in uw gezicht na een facelift zal anderen niet direct opvallen: u zal er onopvallend beter en jonger uitzien. Een facelift is voor u geschikt als:
U er graag jonger uit wilt zien
De verouderde uitstraling niet past bij u zich vanbinnen voelt
Een vermoeide uitstraling heeft

Risico’s en complicaties
Een facelift is een cosmetische ingreep en brengt daarom dezelfde risico’s met zich mee als elke andere operatie. De kans op een complicatie is echter vrijwel nihil. Tijdens het intakegesprek bespreekt uw plastisch chirurg de risico’s van de ingreep zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. De complicaties die kunnen optreden na een facelift zijn:

  • Infecties en nabloedingen
  • Stijfheid in het gezicht en vochtophopingen
  • Slechte wondgenezing
  • Zenuwbeschadiging

Klik hier als u meer informatie wilt over de prijzen of een aanvraag wilt doen voor een behandeling.