En dan zit je met een bevriende huisarts koffie te drinken….

Gewoon even bijkletsen en alle vakantie ervaringen uit te wisselen: ‘Van simpele camper-kapot- hup – wissel naar een super de luxe camper. En dat allemaal verzekerd? Ja hoor mevrouw dat zit allemaal in de verzekering. Stadjes bekeken met de kinderen. Hond stiekem mee op vakantie omdat de hond op 17 jarige leeftijd het gewoon leuk vindt om mee te sjokken….zo van die dingen’. En uiteindelijk start dan ook het gewone leven weer.

Zij is een gepassioneerd huisarts  druk in de weer met een praktijk die ze over gaat nemen. met ‘allerlei dingetjes’ die geregeld moeten worden. Waarbij ik vol passie Alegria Health onder de aandacht en dus tot een succes wil brengen.
Ouderenzorg is hierbij een belangrijke poot.

“Ja” zegt ze “jeetje dat is in de praktijk bijzonder schrijnend.
In mijn dagelijkse werkleven weet ik het soms ook echt niet meer.
Al die regeltjes en protocollen waarbij de verpleegkundige geen verpleegkundige meer kan zijn, maar meer een administrateur waarbij geen tijd voor het mensgerichte karakter”. Dan valt de blik op het boek ‘dagelijks leven met dementie van Anne mei The’ wat op tafel ligt…..

Het liefst wil je met 3 demente bejaarden gaan scrabbelen. Dat is leuk, dat vinden zij vooral leuk en daarom geniet je daar zo van. Eerst de bordjes op de letters maar uiteindelijk komen de letters op het bordje en dan is er een woord gelegd. 4 mensen zijn blij, maakt niet uit of het woord goed geschreven is en hoeveel punten het oplevert maar 4 mensen zijn blij. Helaas, hier is geen tijd meer voor want ja je hebt je aan de administratie en aan de protocollen te houden.

De werkelijkheid is dat veel zorgverleners zonder passie een 90 jarige dame uit bed moeten tillen.’ Au zuster, mijn rug doet pijn.’ Ja mevrouw wat dacht u van mijn rug!Vanwege de drukte, vanwege de frustratie, vanwege de allesverzengende administratie….alsof mensgerichte zaken in hokjes zijn vast te leggen….

En dan is de koffie op. We zijn weer bijgekletst. Moeten we vaker doen. Gezellig.

En ik weet weer waarom ik gloedvol verder ga….
Daar waar aandacht is, is geen zorg nodig !

En dat hebben wij in Portugal (geen druk van systemen, nauwelijks administratie omdat het ons gaat om mensen op de eerste plaats en nee die zijn niet in meetsystemen vast te leggen. Daar wordt iedereen ongelukkig van.

Ik ga weer verder:
Gloedvol en met passie Ouderenzorg in Portugal opzetten. Het voorbeeld stellen zoals we dat in Nederland graag zouden zien.

#rijnlands #chaostheorie #nieuweorde #ouderenzorg #storytelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *